recept: Brassói aprópecsenye, Kifőzde
Brassói aprópecsenye
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

40 dkg sovány, kicsontozott tarja vagy lapocka (de pulykacomb sem rossz),
5-8 gerezd fokhagyma,
1 kg krumpli,
5 dkg zsír, őrölt bors, só





A krumplit megmosom, meghámozom, kockára vágom és bő zsiradékban megsütöm. Ha kész, lecsöpögtetem és fedetlenül félreteszem.

A húst kb 1 cm széles, 4-5 cm hosszú csíkokra vágom, és forró zsírban addig pirítom, míg levet nem enged. (Nem tudom jó szívvel ajánlani a szűzpecsenyét, pedig nagy a divatja mostanság, de hát én sosem a divatot, hanem a szájam ízét követtem. Tehát szaftos, ízes húsból csinálom, több örömöm telik az étkezésben.)

Ekkor erősen megborsozom, sót teszek rá, és lefedve kb. 10-15 percig párolom, hogy puhuljon.
Ha ez megvan, hozzákeverem a sóban pépesre tört fokhagymát és fedő nélkül lesütöm zsírjára. Ekkor hozzákeverem a sültkrumplit és még 2 percig együtt pirítom.
Csalamádéval, vagy savanyú uborkával tálalom. Nehéz, zsíros étel, finom, puha kenyér is ajánlott hozzá.

Van, aki 10 dkg apró kockára vágott kolozsvári szalonnát is pirít, majd félreteszi, és a zsírján két közepes fej kockára vágott vöröshagymát fonnyaszt, és arra teszi a csíkokra vágott szüzet (szegénykét). A szalonnapörcöt a krumplival együtt keveri a kész ételhez. A többletmunka meghozza gyümölcsét, így talán még finomabb, de biztosan divatosabb. Részemről én most is az egyszerűség mellett voksolok :-).



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JG - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése nem időigényes.


Kapcsolódó anyagok: sültkrumpli

Réges-régi szakácskönyvből.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 1998.09.21. Utoljára frissítve: 2013.05.19.
Utolsó megtekintés: több, mint 23 órája (2024-05-02 18:14:11 - 3.57)
Hozzászólások:

Noémi (2011-02-18 22:20:00):
Én úgy készítem, hogy a húson hagyok egy kis szaftot, majd a sültkrunplival együtt egy jénai tálba teszem, a tetejére néhány szelet bacont és 15-20 percre be a sütőbe. A sült krumpli beszívja a szaftot és a szalonna szép pirosra sül.Savanyú uborka és barna sör az ideális kísérő.

Laci papa (2011-06-27 19:38:00):
Ez így biztosan finom. De a Brassói Apró pecsenye sztenderd étel, az ezenkívüli készítési nódokat, nevezzük inkább brassói módra készülteknek. Így semmi baj a pulyka a csirke, vagy bármi más húsfélék ajánlásának a receptben. Persze finom ez így is úgy is, mert a pirított pecsenye, a bőven mért fokhagyma és bors, a félig főzőtt, s kisütött burgonyával keverve, frissiben tálalva, valami csoda, illatában, s ízvilágában. Laci papa.

Megjegyzés a recepthez