Hozzávalók: |
Elkészítés: |
||
40 dkg sovány, kicsontozott tarja vagy lapocka (de pulykacomb sem rossz), 5-8 gerezd fokhagyma, 1 kg krumpli, 5 dkg zsír, őrölt bors, só |
A krumplit megmosom, meghámozom, kockára vágom és bő zsiradékban megsütöm. Ha kész, lecsöpögtetem és fedetlenül félreteszem. A húst kb 1 cm széles, 4-5 cm hosszú csíkokra vágom, és forró zsírban addig pirítom, míg levet nem enged. (Nem tudom jó szívvel ajánlani a szűzpecsenyét, pedig nagy a divatja mostanság, de hát én sosem a divatot, hanem a szájam ízét követtem. Tehát szaftos, ízes húsból csinálom, több örömöm telik az étkezésben.) Ekkor erősen megborsozom, sót teszek rá, és lefedve kb. 10-15 percig párolom, hogy puhuljon. Van, aki 10 dkg apró kockára vágott kolozsvári szalonnát is pirít, majd félreteszi, és a zsírján két közepes fej kockára vágott vöröshagymát fonnyaszt, és arra teszi a csíkokra vágott szüzet (szegénykét). A szalonnapörcöt a krumplival együtt keveri a kész ételhez. A többletmunka meghozza gyümölcsét, így talán még finomabb, de biztosan divatosabb. Részemről én most is az egyszerűség mellett voksolok :-). Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. JG - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése nem időigényes.
|
Én úgy készítem, hogy a húson hagyok egy kis szaftot, majd a sültkrunplival együtt egy jénai tálba teszem, a tetejére néhány szelet bacont és 15-20 percre be a sütőbe. A sült krumpli beszívja a szaftot és a szalonna szép pirosra sül.Savanyú uborka és barna sör az ideális kísérő.
Ez így biztosan finom. De a Brassói Apró pecsenye sztenderd étel, az ezenkívüli készítési nódokat, nevezzük inkább brassói módra készülteknek. Így semmi baj a pulyka a csirke, vagy bármi más húsfélék ajánlásának a receptben. Persze finom ez így is úgy is, mert a pirított pecsenye, a bőven mért fokhagyma és bors, a félig főzőtt, s kisütött burgonyával keverve, frissiben tálalva, valami csoda, illatában, s ízvilágában. Laci papa.